Sjuksköterskan Elin Norström i skyddsutrustningen hon använder sig av när hon provtar personer för coronaviruset. Foto: Pontus Stark

Slut på skyddsutrustning – här är Akademiskas egen lösning på problemet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har Akademiska sjukhuset börjat använda andningsmasker, skyddsglasögon och visir från vanliga byggvaruhus – som tvättas av och återanvänds.
– De är i många fall säkrare och bekvämare än engångsartiklarna, säger Erik Salaneck, infektionsläkare.

Det är råder stor brist på nödvändig skyddsutrustning för sjukvårdspersonal som riskerar utsättas för mycket corona-virus. Det är dessutom globala leveransproblem för utrustningen på grund av pandemin.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man nu en egen lösning: Man har köpt utrustning från framförallt byggvaruhus som går att tvätta och desinficera noggrant mellan passen – och sedan använda igen och igen. Skyddet de ger ska vara ”minst lika bra” för personalen.

– Vi har flera lösningar på plats: Flergångsandningsskydd, glasögon och visir, säger Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.

– Men ett problem just nu är förkläden. Vi tittar på alla sätt att försörja sjukhuset – vi skyr inga medel för att fylla på förråden och vi letar vitt och brett.

Inom kort hoppas man även kunna börja använda gasmasker som redan nu finns liggande i förrådet.

Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset. Foto: Pontus Stark

”Skön att jobba i”

Sjuksköterskan Elin Norström står och provtar misstänkt corona-smittade utanför Akademiska sjukhuset.

– Man måste tänka nytt när man står inför en sådan här situation. Den här masken som jag provar för första gången i dag är jätteskön – det märks att den är gjord för att jobba länge i, säger hon.

Se Erik Salaneck visa utrustningen och Elin Norström om hur hon ser på riskerna i klippet ovan.

Sjuksköterskan Elin Norström i Akademiska sjukhusets provtagningstält. Foto: Pontus Stark

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet