Fem personer har smittats med coronaviruset i Uppsala. Ingen av dem vårdas på sjukhus. Foto: TT

Femte fallet av coronaviruset i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen bekräftade Akademiska sjukhuset ytterligare ett fall av coronaviruset i Uppsala län. Det innebär totalt fem smittade personer i länet. Det nya fallet är anhörig till en av de tidigare smittade personerna.

Den smittade personen behöver inte sjukhusvård, utan är isolerad i sitt hem.

– Det är en anhörig till ett tidigare positivt fall som vi ringt in och tagit konfirmerande prover på. Provsvaren kom för någon timme sedan från vårt eget labb i Uppsala, säger Fredrik Sund, verksamhetschef vid infektionskliniken.

Coronaviruset i Uppsala

Personen har ”ganska lindriga symptom”, och smittskyddsenheten vid Region Uppsala jobbar nu vidare genom att kartlägga vilka kontakter personen haft och smittspåra på samma sätt som med de tidigare fallen. Varje dag görs omkring tjugo provtagningar vid Akademiska sjukhuset.

Inkubationstiden för sporlovsresenärer går snart ut

– Den smittade har varit på samma resa som en av de tidigare fallen.

Hur förväntar ni er att detta utvecklas framöver i Uppsala?

– Det är oklart just nu, för snart har inkubationstiden för alla sportlovsresenärer gått ut och då får vi se om det skett någon smittspridning i sekundära fall.

Den 27 och 28 februari bekräftades de två första fallen av coronasmittade i Uppsala, och på torsdagen konstaterades ytterligare två fall som smittats under en resa i norra Italien. Ingen av de fem smittade i Uppsala är allvarligt sjuka utan alla vårdas i sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet