Uppsala moské ställer in fredagsböner Foto: TT

Moskéns beslut: Ställer in böner

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala moské vidtar också åtgärder med tanke på coronaviruset och i samband med att regeringen under onsdagen beslutade att stoppa alla allmänna sammankomster med mer än 500 personer.
– Vi ställer in dagens och nästa fredagsbön, säger Shadi Kasskeen, Uppsala moskés presstalesman.

Allt fler evenemang och större sammankomster ställs in med anledning av coronaviruset. Under fredagen väntas också ett beslut kring bandyfinalen som ska spelas i Uppsala.

Nu meddelar Uppsala moské att man ställer in sina mest välbesökta böner – fredagsbönen, som uppemot 1 000 personer brukar närvara vid.

– Igår hade vi ett möte och vi tog ett beslut. Vi vill göra allt som står i vår makt för att förhindra spridningen, säger Shadi Kasskeen, Uppsala Moskés presstalesman.

Till att börja med ställs fredagsbönen in i dag (läs: 13/3) och nästa fredag.

Även Livets Ord gör förändringar. Från och med 15 mars kommer söndagsbönerna att sändas över webben, skriver församlingen på sin sajt.

Svenska kyrkan har en krisgrupp

I Uppsala har Svenska kyrkans kyrkokansli en krisledningsgrupp på en handfull personer. De möts varje dag och ansvarar för övergripande beslut inom kyrkan. Bland annat har alla utlandsresor stoppats och besök från utlandet ställts in. Gruppen ansvarar också för beslut som gäller Svenska kyrkan i utlandet där bland annat all verksamhet i Rom ligger nere.

– Men det kommer inte att gå ut riktlinjer på nationell nivå, utan stiften får ge svar, säger pressekreterare Martin Larsson.

Även Uppsala missionskyrka ändrar sin verksamhet för att bromsa smittsnpringen av corona. De stänger sitt café och ställer in sin interna verksamhet. Dock är kyrkan öppen för gudstjänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer