Uppsala konsert och kongress. Foto: TT

Evenemang ställs in och flyttas fram i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Inställda konserter och framflyttade evenemang i Uppsala. Det är en konsekvens av regeringens beslut under onsdagen om att stoppa stora evenemang för att mildra coronaspridningen.

Under onsdagen kom regeringens beslut om att evenemang med fler än 500 personer ska ställas in för att försöka förhindra coronaviruset att sprida sig ytterligare. Nu pågår det ett intensivt arbete runt om i Uppsala för att se vilka konsekvenser det här får.

– Vi kommer att ställa in evenemang och försöka flytta fram evenemang i tid, säger Karin Sävström, marknadschef på Uppsala konsert och kongress (UKK).

Coronaviruset i Uppsala

Under torsdagsförmiddagen pågår ett arbete med att bestämma exakt hur olika evenemang kommer att påverkas den kommande tiden.

– Den aspekten som börjar sjunka in är att det kommer att få en enorm konsekvens för oss men ännu mer för mindre arrangörer och frilansande musiker som inte har så mycket marginaler, säger Karin Sävström.

Även Uppsala pastorat väljer att ställa in alla kyrkokonserter mars ut.

Fler besked att vänta

Under torsdagen kommer det också att komma besked om hur det blir med bandyfinalerna och kommunen ska ha en presskonferens för att informera om beslut med koppling till evenemang och besöksnäringen.

Styrelsen för Uppsala teknolog- och naturvetarkår ska träffas under fredagen för att se vad regeringens beslut får för konsekvenser för forsränningen.

Oklart med mösspåtagning

Hos Uppsalapolisen pågår på torsdag förmiddag en diskussion om vad regeringen beslut innebär för andra tillfällen när stor grupper av människor samlas på en och samma plats, som mösspåtagningen och forsränningen under sista april.

– Den dagen är det många människor överallt, säger Jonas Eronen, presstaleperson vid Uppsalapolisen.

Fyrishov och bibliotek öppna

• Bibliotek, fritidsgårdar och mötesplatser för unga som samlar färre än 500 personer är öppna.

• Även Fyrishovsbadet är öppet.

• Vissa större evenemang kan dock vara framflyttade eller avbokade.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet