Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Om du har luftvägssymptom – gå inte till jobbet”

Statsminister Stefan Löfven: Pengar inget problem

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att stoppa alla offentliga sammankomster och tillställningar med mer än 500 deltagare. Och statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte fler åtgärder i framtiden. 
- Pengar ska inte och kommer inte att vara ett problem för att minska den här smittspridningen. 

Förbudet kommer att gälla från och med midnatt, och påverkar flera branscher. Det rör exempelvis demonstrationer, konserter, teaterföreställningar, diskotek och idrottstillställningar. 

Den som inte rättar sig efter beslutet kan bötfällas eller få fängelse. 

– Under ett extrainkallat regeringssammanträde i kväll fattade regeringen beslutet att begränsa sammankomster med fler än 500 personer, det gjordes efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten. Regeringen är också framöver redo att fatta de beslut som krävs för att få stopp på smittspridningen, sa Löfven under en presskonferens.

Uppmaningen: Håll god handhygien

Han uppmanade också alla att ta sitt ansvar för att minska smittspridningen. 

– Håll dig uppdaterad. Följ myndigheternas råd. Om du har luftvägssymtom - gå inte till jobbet. Besök aldrig en anhörig på sjukhus eller ett äldreboende. Håll en god handhygien och utsätt inte människor i riskgrupper för fara. 

Justitieminister Morgan Johansson sa att beslutet om att förbjuda större sammankomster är unikt i Sverige.

– Ingen svensk regering har någonsin använt den här möjligheten tidigare. Vi förstår att det här kommer att få omfattande effekter när det gäller kultur- och idrottsevenemang, men vi är också övertygade om att svenska folket har stor förståelse för att den här typen av beslut måste kunna fattas för att begränsa smittspridningen. När allt kommer kring finns inget viktigare än liv och hälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet