Morgan Johansson, justiteminister. Foto: Bildbyrån.

Det här innebär förbudet mot evenemang med mer än 500 personer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har stoppat alla allmänna sammankomster med mer än 500 personer.

Det här gäller med beslutet.

Under onsdagen tog regeringen beslut att stoppa alla allmänna sammankomster med mer än 500 personer. Beslutet är ingen rekommendation utan ett skarpt beslut.

– Det är ett unikt beslut, ingen regering har använt den här möjligheten tidigare, säger justitieminister Morgon Johansson på regerings presskonferens.

Corona och idrott

Skulle någon ändå arrangera ett evenemang med fler än 500 personer har polisen befogenhet att upplösa det. Det är också straffbart enligt lag och kan ge böter eller fängelse upp till sex månader.

Berör idrottsevenemang, konserter och demonstrationer

Beslutet gäller från och med den 12 mars och tillsvidare. Det berör bland annat både idrottsevenemang, konserter och demonstrationer – om de samlar mer än 500 personer.

Att få stopp på en allvarlig smittspridningsrisk är anledningen till att regeringen kan gå in och begränsa denna typ av sammankomster med stöd i ordningslagen.

– Hoppas på förståelse att såna här beslut måste tas för att stoppa smittspridningen, när allt kommer till är inget viktigare än liv och hälsa, säger Morgan Johansson.

Här är kaoset i sporten efter coronaviruset (12 mars 2020)

KLIPP: Statsminister Stefan Löfven kan inte utesluta karantän

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet