Representanter från Uppsala kommun håller presskonferens. Foto: SVT

Uppsala kommun höll presskonferens om förbudet mot sammankomster

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun höll på onsdagen presskonferens med anledning av regeringens beslut att förbjuda sammankomster med över 500 personer.

– Det är ett allvarligt läge och det är en allvarlig prövning. Man ska stanna hemma vid symptom och vi har beslutat om besöksförbud på äldreboenden i kommunen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Med hänvisning till regeringens beslut om förbud mot större sammankomster understryker Erik Pelling vikten av solidaritet, och han får medhåll av oppositionen.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi måste lägga partipolitiken åt sidan, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Stadsteatern reglerar publikantalet

– Vi har högsäsong. Vi kommer att reglera publikantalet, folk får byta sina biljetter eller så får de presentkort. För att inte få så mycket folk i foajén flyttar vi bland annat på starttider för föreställningarna i vissa fall, säger Petra Brylander, vd för Uppsala stadsteater.

Hon tillägger att publikintresset fortfarande är stort, men att man har märkt av en nedgång i biljettförsäljningen.

Vad finns för beredskap för att stänga skolor?

– Det finns inga indikationer på att stänga ner skolor men kommunen planerar hur undervisningen skulle skötas ifall det blir akuellt. Men i slutändan är det ett regeringsbeslut så det är inget som kommunen kommer att bestämma på egen hand, säger Erik Pelling.

Valborg en och en halv månad bort

Det är flera stora händelser som är planerade den närmaste tiden, ett av evenemangen under våren är Valborg.

– Valborg är ett samarrangemang. Vi kommer att hantera dem med de berörda parterna och komma ut med information löpande. Men utgångspunkten följa de rekommendationer som regeringen fattar, säger Erik Pelling.

Bred medverkan

Med på presskonferensen fanns representanter från kommunledningskontoret, kulturförvaltningen, stadsbyggnadsförvaltningen, Uppsala konsert och kongress AB, Destination Uppsala AB, Fyrishov AB, Uppsala stadsteater AB samt Sport- och rekreationsfastigheter AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet