Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Topp tre platser som har flest våldsbrott och sexualbrott under Sista april i Uppsala. Foto: Google Earth

Här sker flest brott under valborg – topp tre platser i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Valborg – ett klimax i fest och firande. Men det finns också en baksida med att Uppsala proppas med studenter.

I klippet ovan går vi igenom stadens tre mest brottsutsatta platser under sista april.

Senaste sex åren har 59 vålds- och sexualbrott anmälts utomhus i centrala Uppsala under Valborgsfirandet, enligt handlingar SVT Nyheter Uppsala tagit del av.

Majoriteten av dessa handlar om olika typer av misshandel, där den allra vanligaste är att en man över 18 år blir misshandlad av en för honom obekant person utomhus.

Valborg i Uppsala 2024

I kartan nedan kan du klicka dig runt bland de anmälda brotten:

Fler våldsbrott före pandemin

En tydlig brytpunkt är coronapandemin, som ledde till att två sista april-firanden ställdes in.

Före pandemin var firandena mer våldsamma (19 anmälningar 2019), för att efter att landet öppnade upp bli lugnare (6 anmälningar 2023) – en bild som polisen delar när det kommer till alkoholkonsumtion.

– Innan pandemin var det långt över 100 personer som omhändertogs för berusning, sa Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen, i en tidigare intervju med SVT.

– I år räknar vi med hälften av det.

I klippet ovan: Topp tre platser som har flest våldsbrott och sexualbrott under sista april i Uppsala.

Så har vi räknat

SVT Nyheter Uppsala har tagit del av polisanmälningar rörande våldsbrott (exempelvis misshandel och grov misshandel) och sexualbrott (exempelvis sexuellt ofredande och våldtäkt) som skett under Sista april och dygnet därefter, då festen sällan slutar vid klockslaget, senaste sex åren.

Vi har sorterat bort anmälningar som skett inomhus för att inte peka ut misstänkt person eller brottsoffer. Kartan ovan innehåller således brott som anmälts utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborg i Uppsala 2024

Mer i ämnet