Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är mest överskattat med valborg? Hör hur studenterna i Uppsalas svar på frågan skiljer sig åt. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Bubbel eller juice – studenterna i Uppsala firar sista april på helt olika sätt

Uppdaterad
Publicerad

Valborg i Uppsala är förknippat med alkohol, men det är inte alla som väljer att dricka. SVT har träffat två studenter som förbereder sig på olika sätt.

– Jag är nykter av flera skäl, säger Karin Johansson, lärarstudent.

Firandet av sista april kräver planering och förberedelser. Studenten Ludvig Wettervik inleder firandet på skvalborg, två dagar före valborg den sista april. Tillsammans med sin sambo bjuder de hem kompisar för en tidig frukost med Bellini och tilltugg.

– På valborg skiner Uppsalas studentliv som mest. Alkohol har såklart en central del, men det är inte det enda målet. Gemenskap och att ha roligt tillsammans är viktigast, säger Ludvig Wetterfik, som studerar till apotekare.

Valborg i Uppsala 2024

Boende för nykterister

I anslutning till till Sysslomansgatan i Uppsala ligger Nykterhetsvännernas Studenthem. Ett boende för nykterister och studenter som vill avstå från alkohol. Här bor Karin Johansson som alltid firat sista april nyktert.

– Forsränningen och stämningen i centrum är det roligaste. Sen kommer vi även att ha en picknick och sittning på studenthemmet. Det går lika bra att ha roligt utan alkohol, säger Karin Johansson.

I klippet: Följ med när studenterna handlar och förbereder sig på olika sätt inför sista april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborg i Uppsala 2024

Mer i ämnet