Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Stark

Här startar forskarnas jakt på farliga coronamutationer

Uppdaterad
Publicerad

Farliga coronamutationer ska undersökas i en ny Uppsalastudie.

– Vi vill kartlägga kopplingen mellan symptom och särskilda varianter av covid-19, säger Mats Martinelll, forskare vid Uppsala universitets projekt Crush Covid.

Studien är ett samarbete mellan universitetet, Akademiska sjukhuset och Region Uppsala. Med hjälp av enkätsvar och noggranna analyser av positiva PCR-prov vill forskarna närmare undersöka vilka coronavarianter som ger allvarliga symptom.

– Tidigare har man kunnat se hur smittsam olika varianter är. Nu vill vi komplettera det med en utökad kunskap om sjukdomsbilden, säger Mats Martinell, som även är medicinskt ansvarig läkare för provtagnings- och smittspårningsenheten vid Region Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Vårdpersonal testas

Enligt regionen har omkring 800 personer inom vård- och omsorg PCR-testats den senaste månaden. Upp till 150 av dem var positiva.

– Den här studien kan ge värdefull information till Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten för hur de ska agera när det dyker upp nya varianter.

Inom några veckor väntas studien vara sjösatt och då kommer den vårdpersonal som testas positivt att få frågan att vara med i studien. Medverkan är frivillig.

Uppsalastudien

* Alla i Uppsala län som testas positivt för covid-19, influensa eller RS-virus kommer att tillfrågas om att delta i studien.

* Deltagare kommer att rapportera in symptom i en webbenkät och svara på frågor.

* Frågorna handlar bland annat om mående, symptom, hur länge man varit sjuk och hur man mådde innan.

* De som har symptom följs sedan upp och får besvara ytterligare frågor via mejl, därefter kommer forskarna att koppla sjukdomsbild med virusets genetiska kod.

* Studien utförs av Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset, Akademiskt primärvårdscentrum och Provtagningsenheten vid Region Uppsala.

Källa: Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet