Arkivbild. Under måndagen vårdas 23 covidpatienter på IVA och antalet närmar sig rekordnivåerna från förra året då som mest 26 patienter fick intensivvård. Foto: Björn Larsson Rosvall /TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Antalet patienter på IVA närmar sig rekordnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Just nu intensivvårdas 23 covidpatienter på Akademiska sjukhuset. Och de sjukaste patienterna blir allt yngre.

– Den brittiska virusvarianten verkar göra dem sjukare, säger Magnus von Seth, överläkare på Centralintensiven.

Antalet intensivvårdspatienter på Akademiska närmar sig rekordnivåer. Det högsta antalet som vårdats var för ungefär ett år sedan – den 17 april förra året då 26 patienter vårdades på IVA.

– De siffror vi har i dag hade vi under andra vågen, i november-december. Men under tredje vågen ser vi en åldersskillnad – vi har haft fem patienter som har varit 40 år eller yngre, säger Magnus von Seth.

Forskningen visar att den brittiska varianten av coronaviruset slår hårdare mot just yngre åldersgrupper, där nu smittspridningen dessutom ökar.

Kan skapa fler platser

Akademiska sjukhuset har spridit ut IVA-platserna på sex olika avdelningar och det går att skapa ännu fler vårdplatser vid behov.

På en IVA-patient krävs fem undersköterskor/sjuksköterskor per dygn, och en läkare. Så trycket på personalen är just nu hårt.

– Många av ledigheterna under påsken försvinner. Alla är väldigt slitna då vi inte fick så mycket vila mellan andra och tredje vågen – så att det kommit så många patienter de senaste veckorna bekymrar oss, säger Magnus von Seth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet