Anna-Karin Lidström är biträdande överläkare vid infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset. Foto: SVT/Julia Forslund

Stor minskning av patienter som vårdas för covid-19 i länet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer i länet som behöver sjukhusvård efter att ha drabbats av covid-19 minskar.

– Vi ser en tydlig minskning av patienter som får inneliggande vård och intensivvård. Vad det beror på är svårt att säga, säger Anna-Karin Lidström, biträdande överläkare på infektionsavdelningen vid Akademiska sjukhuset.

Kort efter att det första fallet av en coronasmittad person bekräftades inom Region Uppsala i slutet av februari, började antalet personer med covid-19 som behövde sjukhusvård att öka. I mitten av april noterades den högsta siffran – strax under 130 personer. På tisdagen var antalet nere på 31 vårdade patienter och tre intensivvårdade patienter. Inga nya dödsfall hade bekräftats på en vecka.

– Vi har haft en topp och sedan dess har det med några undantag varit en successiv minskning. De senaste veckorna har antalet som vårdas varit nere på samma som i slutet av mars ungefär. Så det är en stor skillnad sedan april, säger Anna-Karin Lidström.

Coronaviruset i Uppsala

Inga svar på varför färre behöver vård

Vad beror minskningen på?

– Det kan vi inte riktigt veta. Är det att vi är bättre på att hålla distans? Eller skydda oss om vi känner oss sjuka? Eller något annat? Vi har inga egentliga svar på varför, säger Anna-Karin Lidström.

Det är oklart om antalet personer som behöver sjukhusvård kommer börja öka igen i höst.

– Men vi har beredskap för det, och det är viktigt att människor fortsätter att följa restriktionerna så att vi kan fortsätta att begränsa smittan, säger Anna-Karin Lidström.

I klippet ovan kan du höra överläkaren berätta mer om minskningen av patienter som vårdas för covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet