Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En 6-årings teckning av coronaviruset och Anna Sarkadi – professor i socialmedicin. Foto: Privat/SVT

Åtta av tio barn oroliga för corona

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny forskningstudie från Uppsala universitet, känner åtta av tio barn och unga oro för corona. Främst handlar det om att närstående ska bli sjuka eller dö. Dessutom uppger sju av tio ungdomar att de skulle vilja få mer anpassad information om corona.

– Det finns väldigt mycket oro som barnen bär på. De är både oroliga för död och sjukdom, framförallt hos äldre släktingar. Men också att det påverkar mycket negativt i det sociala livet, kamratrelationer och väldigt mycket saknad av mor- och farföräldrar, säger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin i Morgonstudion.

Anna Sarkadi är verksam vid Uppsala universitet och har lett arbetet. Hon berättar även att de yngsta barnen som medverkade i studien mellan 4-6 år kunde svara väldigt bra och har väldigt många tankar kring corona.

Studien pågick mellan april-juni 2020 och genomfördes via webbaserade anonyma enkäter, där det även fanns möjlighet för barnen att bidra med teckningar och foton i studien.

Totalt har 1 106 barn i åldrarna 4-18 år medverkat i forskningstudien.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet