Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Kristina Gemzell Danielsson, forskare i gynekologi, förklarar varför det är svårare att ta fram preventivmedel för män. Foto: SVT

Åratal av forskning – därför finns inga p-piller för män

Uppdaterad
Publicerad

P-piller, p-stav, spiraler och minipiller. För kvinnor finns det en hel uppsjö av preventivmedel att välja mellan. Men hur kommer det sig att män fortfarande bara kan välja mellan kondom eller sterilisering – trots årtionden av forskning? Enligt Kristina Gemzell Danielsson, forskare i gynekologi på Karolinska institutet finns det flera förklaringar.

– Det är bland annat dyrare och logistiskt mer krävande, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi vid Karolinska institutet.

Redan under 1970-talet började man göra kliniska studier för att ta fram ett preventivmedel för män och sedan slutet av 80-talet har man förstått principen för hur de fungerar.

En p-gel på väg

Några som dock kommit långt med att ta fram ett manligt preventivmedel är just Karolinska institutet. Det handlar om en p-gel som mannen smörjer in sig med varje dag. P-gelen har redan testats på ett antal män med goda resultatet enligt Kristina Gemzell Danielsson.

– Metoden bygger på att man hämmar spermieproduktionen. Nästa steg är en ännu större studie som ska bekräfta de här resultaten, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.