Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Kruse, inköpschef på Arbetsförmedlingen, bemöter kritiken om att de anvisat för få elever till Yrkesakademin i klippet. Foto: Elsa Sandin

Arbetsförmedlingen får kritik – slår tillbaka: ”Risker de känner till”

Publicerad

Skulder på 824,5 miljoner kronor ledde till att Yrkesakademin begärde en företagsrekonstruktion. Det i sin tur ledde till att 1 000 elever runtom i Sverige fick besked om att deras utbildning skulle stängas ned – bara åtta dagar senare.

– Orimligt kort tid, säger Martin Kruse, inköpschef på Arbetsförmedlingen. 

Enligt Yrkesakademin beror rekonstruktionen, en åtgärd ett företag kan ta till för att slippa gå i konkurs, på att Arbetsförmedlingen anvisat för få elever till företagets yrkesutbildningar. 

– Det här är ju risker som leverantören känner till och man behöver prissätta sitt anbud utifrån den risken, säger Martin Kruse.

Varför har ni ändå låtit företaget vinna upphandlingar om de haft onormalt låga anbud?

– Att förkasta anbud man anser för låga är ganska begränsad i offentlig upphandling. Det är klart att vi har fört dialog med bolaget och de har tidigare meddelat att det inte går så bra.

”Räknat bort sig”

Yrkesakademin har skulder på drygt 824,5 miljoner kronor, enligt handlingar som lämnats in till Falu tingsrätt i samband med rekonstruktionen. Bland annat en skuld till Skatteverket på 97,5 miljoner kronor. Enligt Arbetsförmedlingen behöver myndigheten inte ha koll på företagets lönsamhet, eller att företaget kan fullfölja avtalet.

– Vår uppgift är inte att hjälpa ett företag som har räknat bort sig. Det är företagets ansvar att se till att de kan fullfölja sina avtal, säger Martin Kruse.

Vad tycker du om att eleverna fick åtta dagar på sig innan utbildningarna avslutades?

– Orimligt kort tid, men här är vi styrda av vilken tid som rekonstruktören och bolaget väljer att genomföra åtgärder inom ramen för rekonstruktionen, säger han.

I klippet: Hör Martin Kruse berätta om varför Arbetsförmedlingen fortsatte att förlänga avtalen med Yrkesakademin.

yrkesakademins svar

Yrkesakademin svarar skriftligt på SVT:s frågor: ”Vi har i våra anbud utgått från att möta det uppskattade behovet av deltagare men i verkligheten har däremot antalet anvisade deltagare till dessa arbetsmarknadsutbildningar varit ungefär hälften av Arbetsförmedlingens uppskattade volym. Det stämmer att det finns en garanti men den kan inte till fullo kompensera för den stora avvikelsen i antal anvisningar [...]. Vi tvingas därför nu anpassa verksamheten efter den verkliga efterfrågan och tyvärr fatta det oerhört tuffa beslutet att stänga ned förlusttyngda utbildningar i företagsrekonstruktionen”, skriver Yrkesakademin i ett mejl till SVT Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.