Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör analytikerns prognos för hur det ekonomiska läget kommer att påverka arbetsmarknaden framåt. Foto: Pressbild/TT

Nu väntas fler bli av med jobbet – här är orsakerna

Publicerad

Ett tufft år väntar på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingen. Uppsala tillhör ett av de län där arbetslösheten väntas öka som mest.

– Det beror på att man är tätt sammankopplad med Stockholm, säger arbetsmarknadsanalytiker Elvira Josefsson.

Arbetslösheten fortsätter att öka samtidigt som antalet lediga jobb blir färre, rapporterar Arbetsförmedlingen.

Särskilt i storstadsområden, och närliggande län såsom Uppsala och Halland, väntas arbetslösheten öka som mest fram till år 2025.

Ekonomisk kris i Uppsala län

– Bostadspriserna är högre vilket gör att många har större lån. Det påverkar folks privatekonomi och konsumtion, säger Elvira Josefsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Splittrad bild i landet

Arbetsförmedlingens prognos är att arbetslösheten minskar igen mot slutet av 2025 .

– Vi har en splittrad bild i landet. Arbetslösheten fortsätter att öka i södra Sverige samtidigt som den minskar i de norra delarna, säger Elvira Josefsson.

SÅ Väntas arbetslösheten öka

Från 2023 till 2025 väntas andelen och antalet inskrivna arbetslösa ha ökat från 6,4 procent till 6,6 procent av Sveriges befolkning – vilket motsvarar 333 000 till 355 000.

Stockholm, Skåne och Västra Götaland, samt än som Uppsala och Halland, lyfts vad gäller störst ökningar i arbetslöshet mellan 2023 och 2024. Uppsala och Halland är län som delvis delar arbetsmarknad med storstadslänen.

I Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland blir däremot antalet inskrivna arbetslösa i stort sett oförändrat under samma tidsperiod, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet