Arbetsmiljöverket förbjuder massiva övertider

Uppdaterad
Publicerad

Flera läkare har jobbat hundratals timmar övertid per år – en del mer än vad lagen tillåter. Nu sätter Arbetsmiljöverket ner foten mot landstinget i Uppsala län.

Förändringar ska ske för läkarna i landstinget i sommar. Arbetsmiljöverket förbjuder landstinget att göra uttag av allmän övertid för mer än 200 timmar per anställd och år, samt uttag av extra övertid på över 150 timmar om året. Förbudet gäller läkare i nuvarande kollektivavtal.

– Självklart är vi måna om våra medarbetares hälsa och välmående. Det här kommer att påverka verksamheten, säger Lena Hadad, HR-chef på Akademiska sjukhuset.

I slutet av 2014 uppmärksammade Upplands allmänna läkarförenings huvudskyddsombud Anna Rask Andersen arbetsmiljöverket att landstinget länge tagit ut mycket övertid av läkarna. Enligt henne arbetade 70 läkare mer än 150 timmar, 44 över 200 timmar och 3 över 350 timmar övertid under 2014.

Förväntningar en orsak

Och siffrorna är inte unika för året. Enligt HR-direktören beror den stora delen övertid på en större förväntan på vården och att den specialiserats.

– Det finns en historik i det här. Det här bygger på ett avtal som tecknades mellan arbetsmarknadsparterna för många år sedan. Den högspecialiserade sjukvården såg inte alls ut på det sättet då och inte förväntningarna på den heller.

Hur menar du då?

– Efterfrågan på den högspecialiserade vården har förändrats. Man ser gärna att man behandlas snabbare, tidigare kunde man kanske sova lite mer som läkare på nätterna, nu är man mer uppe och jobbar.

Läkare som är schemalagda utanför tiderna 7-21 går på jour och beredskap, vilket räknas som övertid.

Jobbade 12 extra arbetsveckor per år

Efter att huvudskyddsombudet hört av sig inspekterade Arbetsmiljöverket läkarnas övertider. Det visade sig att 15 läkare var över de lagstadgade 350 timmarna övertid 2013. De hade alla arbetat mellan 9-12 extra arbetsveckor (á 40 timmar) per år i övertid.

Är det nyttigt att arbeta så mycket?

– Det tycker jag absolut inte. Det är inte nyttigt, säger Lena Hadad.

– Vi kommer att leva upp till det här föreläggandet och till de lagar och regler som finns. Sen hur lång tid det kommer att ta, det återstår att se.

Kräver bättre dokumentation

Utöver övertidstaket ska också landstinget åta åtgärder för att noggrannare se över vilken sorts övertid som läkarna jobbar och upprätta rutiner för att riskbedöma deras arbetssituation.

Ärendet får också politiska konsekvenser. Den 31 maj ska landstingsstyrelsen ta upp ett förslag om att landstingsdirektören ska redovisa varför landstinget inte levt upp till lagar och regler gällande övertid, samt vilka åtgärder som nu tas för att bättring ska ske.

På frågan om patientsäkert så hälsar akademiska sjukhuset i en skriftlig kommentar att ”Förutsättningarna att arbeta patientsäkert är bättre om sjukhusets medarbetare har möjlighet till återhämtning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.