Fler får gå på gym än fira gudstjänst – det fick Antje Jackelén att vända sig direkt till regeringen. Foto: SVT

Fler får besöka gym än kyrkan – ärkebiskopen kritisk: ”Inkonsekvent”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals får gå på gym – bara åtta personer får samlas i Uppsalas väldiga katedral, domkyrkan. Det fick ärkebiskopen att tillsammans med andra kristna ledare protestera hos regeringen:

– Det finns en växande frustration över denna inkonsekvens, säger Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan och en av undertecknarna till brevet.

I ett brev till regeringen går Sveriges kristna råd, paraplyorganisation för olika kyrkor i Sverige,  till angrepp mot regeringen.

Varför kan fler kan gå på gym och träna kroppen – än som kan gå i kyrkan för att ta hand om själen, undrar bland andra ärkebiskopen.

Coronaviruset i Uppsala

Bakgrunden är att gudstjänster räknas som offentlig sammankomst som faller under ordningslagen. Då får bara åtta personer samlas samtidigt.

Medan besökare på gym eller i butiker inte faller under samma lag, utan omfattas av bestämmelsen att det ska gå tio kvadratmeter på varje besökare.

Lättnader kan vara på väg

I går onsdag kom det som verkade vara en direkt respons på brevet från Sveriges kristna ledare.

Regeringen föreslog då nämligen skräddarsydda anpassningar för hur många som kan samlas på allmän plats eller under en offentlig tillställning.

– Vi föreslår en särskild regel för sittande publik inomhus som kan tillåta ett högre antal. Eftersom risken för smitta är lägre om deltagarna kan anvisas en sittplats med förutsättning att hålla ett tryggt avstånd, säger Amanda Lind, kulturminister med ansvar för trosfrågor.

Regeringens förslag skickas nu på remiss till bland andra Folkhälsomyndigheten.

I klippet: Ärkebiskopen till storms mot åttapersons-regel för ”själens gym”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet