Vaktmästaren Marianne Jonsson räknar gudstjänstbesökarna i domkyrkan i dörren. Foto: Pontus Stark

Uppsala domkyrka tvingas porta gudstjänstbesökare

Uppdaterad
Publicerad

Påsken brukar innebära fullt hus i Uppsala domkyrka. I år blir det en minst sagt annorlunda högtid där kyrkan till stora delar ekar tom. Max femtio personer tillåts i byggnaden – sedan säger man stopp.

Folkhälsomyndigheten har förbjudit allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där fler än 50 personer samlas. I Uppsala domkyrka innebär det att personer stoppas i dörren om besökarantalet fylls.

– I söndags fick vi neka gudstjänstbesökare att komma in och säga att ”det är fullt”, säger Marianne Jonsson, vaktmästare i kyrkan.

Coronaviruset i Uppsala

Hur reagerar folk på det?

– Med acceptans. Alla vet att det är restriktioner.

Nu väntar påskhelgen

Påsken brukar innebära full aktivitet i domkyrkan med långfredagsgudstjänst, påsknattsmässa och högmässa på påskdagen. Påsknattsmässan har många gånger fyllt hela domkyrkan som kan ta emot omkring 900 sittande gäster.

Nu kommer kyrkan eka tom utöver de 50 besökarna som tillåts. I stället kan man följa påskens andakter och gudstjänster direkt på Svenska kyrkans hemsida.

– Möjligheten finns att vara med för de som har den tekniska möjligheten, säger Annica Anderbrant, domprost i kyrkan, och fortsätter:

– Men det mest smärtsamma är att det finns äldre som inte har den möjligheten. Då är vi glada att SVT och Sveriges radio finns så att de kan komma åt gudstjänster på annat håll.

Se mer om hur man förbereder sig inför påskhelgen i Uppsala domkyrka i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet