Ingen får dricka av vinet, bara droppa brödet, förklarar Lars Åstrand, kaplan i domkyrkan. Foto: Mats Hedström/SVT

Kyrkan ändrar helig ritual – på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets spridning påverkar även Svenska kyrkan i Uppsala som har ställt in flera stora evenemang och ändrat nattvardsgången för att undvika smittspridning.

– Man tar brödet – men dricker inte vinet, säger Lars Åstrand, kaplan i domkyrkan.

Hur deltagarna i gudstjänsterna får ta nattvarden är en förändring som Svenska kyrkan själv har infört med anledning av coronaviruset. En annan kommer från kyrkans medlemmar, som ställer in dop och vigslar.

– Det är klart att människor som ska samla sin släkt, kanske från många olika håll i landet, de skjuter väl upp om de kan, säger Lars Åstrand, domkyrkokaplan.

Coronaviruset i Uppsala

Från och med söndag 29 mars har regeringen förbjudit allmänna sammankomster med mer än 50 personer, vilket lett till ytterligare åtgärder i Svenska kyrkan skriver man på sin hemsida:

– När det gäller gudstjänstfirandet kommer vi i kyrkorna att hålla noggrann koll på antalet samlade människor, säger domprost Annica Anderbrant. Detsamma gäller förstås för kyrkkaffet och liknande sammankomster.

”Vad ska hända med ens familj?”

Även Uppsala-församlingarnas diakoner märker av corona-viruset. De ser ett samband mellan att fler tar kontakt och oron för att bli sjuk.

– Man kan vara rädd för corona. Vad kan hända med en själv, vad kan hända med ens familj, säger Marie Strandgren, diakonistrateg.

Att få en samtalskontakt via telefon är också ett sätt att bryta isoleringen som ska hindra att smittan sprids.

– Att kunna ringa någon för att prata tror jag är en möjlighet som kommer att öka, säger Eva Berglund, citydiakon i Heliga Trefaldighets församling i centrala Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet