Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologisk utgrävning i Gamla Uppsala som har pågått tre veckor och den avslutas denna vecka. Foto: SVT

Arkeologiska fynd från vikingatiden funna i Gamla Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tre veckorna har arkeologer gjort utgrävningar i Gamla Uppsala. De har funnit två så kallade båtgravar, vilket är obrända gravar från vikingatiden.

– Det är en arkeologisk sensation, säger Anton Seiler, projektledare vid Arkeologerna.

Nära Disagården i Gamla Uppsala har arkeologer gjort utgrävningar under juni. De har hittat två obrända gravar som de benämner som båtgravar.

– Det är människor som begravts i båtar tillsammans med djur och föremål, säger Anton Seiler, projektledare vid Arkeologerna, Statens historiska museer.

Han berättar att de har funnit en död individ, en hel häst, en hund, vapenutrustning, en sköld och en kam. Vid personens högra sida ska ett svärd ha legat, och vid personens vänstra sida ska de ha hittat spetsen på ett spjut.

Gravar från vikingatiden

Båtgravarna tros vara från vikingatiden runt 900-talet. När utgrävningen är helt klar kommer arkeologerna ska analysera detta vidare, för att få fram ett exakt århundrade.

– Det är en sensation och som arkeolog vet jag att jag aldrig kommer få uppleva det här igen. Den här typen av gravar undersöks väldigt sällan, säger Anton Seiler.

Enligt Arkeologerna finns det få båtgravar i Sverige, och majoriteten av dem har hittats i Uppland. Anton Seiler berättar att den senaste undersökningen av en båtgrav gjordes på 70-talet, och att de nu har möjlighet att nå ny kunskap om dessa gravar.

– Det som är viktigt är att det kommer generera nya aspekter som exempelvis begravningsritualer, vilka personerna är och vilken roll de haft i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.