Karin Odermatt och Jocke Assarsson från SVT:s Barnkanalen. Foto: SVT

Artisterna: ”Ett märkligt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under showen avbröt arrangören – och bad om ursäkt för vad artisterna precis hade bjudit publiken på.

– Det kändes märkligt. Det kändes som att någon blev rädd för att hängas ut på twitter, säger Jocke Assarsson, Jecko i duon Jecko och Jessie.

Jecko och Jessie, kända från SVT:s Barnkanalen, blev anlitade av Sveriges kommuner och Landsting till SKL:s årliga arbetsmarknads- och näringslivsdagar för att stå för middagsunderhållningen.

Beställningen var lite trolleri, lite jonglering och lite akrobatik.

POLEDANCE-TUMULT PÅ UKK

För lågt för luftakrobatik

Festsalen där de 850 gästerna skulle underhållas var inte optimal.

– Takhöjden var för låg för luftakrobatik, och därför föreslog vi för dem som beställde showen att vi skulle göra pole-akrobatik, och de tyckte att det var en bra idé, säger artisten Jocke Assarsson.

Men efter att Karin Odermatt uppträtt med sitt akrobatiknummer så rusade arrangören upp på scenen och bad om ursäkt till publiken och tog avstånd från numret.

– Det kändes märkligt. Här satt det 850 personer, officiella representanter för samhället, som ska vara öppensinniga och diskutera fram nya vägar för hur man ska kunna ta tillvara alla människors förutsättningar för att skapa fler jobb och få fler i sysselsättning. Och så visar det sig att det tvärtom är konservativt och fördomsfullt. Pole dance är en seriös sport som man diskuterar att ta upp på OS-programmet, säger Jocke Assarsson.

Överraskade

Artisterna blev överraskade av reaktionerna.

– Det känns som att vi förflyttade oss 30-40 år tillbaka i tiden, att folk inte kan titta på en stark smidig kvinnokropp utan att förknippa det med sina egna fördomar, säger Jocke Assarsson till SVT Nyheter Uppsala.

Jocke Assarsson tror att det spreds någon slags moralpanik i lokalen.

– Det känns som att det var en manlig chef som i kombination med vin, middag och underhållning blev rädd att bli uthängd på Twitter som tog det här beslutet, säger Jocke Assarsson.

Jobbar för Barnkanalen

Karin Odermatt är inte intresserad att kommentera det inträffade, men hälsar via Jocke Assarsson.

– Efter showen kom det fram massor med människor, framför allt kvinnor, som berömde Karin för numret. De sa att det var det bästa de sett, och att de var imponerade av stykan och smidigheten i numret.

Jocke Assarsson och Karin Andersson jobbar med barnprogram på SVT:s Barnkanalen.

– Eftersom vi jobbar med barnprogram så tänker vi hela tiden jättemycket på vad folk ska ska säga och tycka om det vi gör, men det här kunde vi inte ana att någon skulle reagera på, säger Jocke Assarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

POLEDANCE-TUMULT PÅ UKK

Mer i ämnet