Foto: Magnus Hellström, SVT

Aspen återvänder till Kvarnfallet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kan Upplandsstiftelsen se att aspen återvänder för att leka nedanför Kvarnfallet.

Aspar som tidigare märkts av Upplandsstifteln kommer tillbaka. På torsdagseftermiddagen hade Upplandsstiftelsen registrerat nio aspar som fått sin märkning under 2014 eller 2015. Nu kan man alltstå slå fast att dom återvänt.

– Det är helt nya uppgifter för oss. Dom kommer tillbaks till samma lekplats år efter år och uppvisar så kallat homingbeteende, säger Johan Persson, projektledare på Upplandsstiftelsen.

– Det är mycket positivt. Kvarnfallet är en bra lekplats och dom kan ta sig fram dit, säger Maria Forsblom, koordinator för hotade arter på länstyrelsen.

Över 100 aspar märkta

I dagarna arbetar Upplandsstiftelsen med att märka upp fler aspar för att studera deras beteende. Totalt är nu över 100 aspar märkta.

– Bygger vi upp ett förråd av märkta fiskar har vi en jättemöjlighet att se hur beståndet utvecklar sig och hur dom tillväxer framöver, säger Johan Persson.

Aspens är Upplands landskapsfisk. Det är en hotad art som är rödlistad av Artdatabanken.

Fakta

Homingbeteende innebär en medfödd egenskap, som gör att ett djur kan återvända till en plats även om den inte känner vägen. Platsen kan vara hemområde eller lekplats.

Källa: Havsmiljöinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.