Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Man åtalas för mord på boende i Enköping – kvinna höggs ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan mördades med flera knivhugg i överkroppen under ett arbetspass på LSS-boendet. Nu åtalas en boende för mordet.

Det var den 17 november förra året som polis larmades till vårdboendet. En kvinna i 20-årsåldern som arbetade där hittades avliden.

Nu åtalas en ung man som bodde på boendet för mord på henne. Han har erkänt att han bragt henne om livet. Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning som visat att han led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Mord på vårdboende

Var ensam

Enligt åklagare Elin Blank var kvinnan ensam med mannen när hon dödades i tjänsten.

– Den åtalade har själv berättat att de var ensamma på boendet vid lunchtid. Han hade känt en viss irritation mot henne under förmiddagen. Han tar en kniv från det gemensamma köksutrymmet och hugger henne ett flertal gånger så att hon avlider, säger Elin Blank.

Det pågår parallellt en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Den utredningen sker i samarbete med Arbetsmiljöverket och leds av en särskild åklagare. Där utreds om det ligger något ansvar hos arbetsgivaren.

Tog med kniv till skolan

I det rättspsykiatriska utlåtandet framgår att mannen haft tät kontakt med bland annat BUP och haft olika stödinsatser både i och utanför hemmet.  

På högstadiet ska han ha upplevt sig mobbad och tog med en kniv till skolan. En händelse som ledde till polisanmälan, kontakt med socialtjänst, och att kontakten med BUP trappades upp. Även som vuxen har han haft kontakt med psykiatrin, och hans psykiatriska sjukhistoria beskrivs som väldokumenterad.

Hör mannens advokat om hur hon ser på det rättspsykiatriska utlåtandet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannens advokat Anna-Kajsa Stranding Dahlman. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på vårdboende

Mer i ämnet