Flerbarnspappan offer för vansinnesdådet i Eriksberg

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig man höggs i bröstet i Eriksberg i Uppsala en sommarnatt förra året. Den 27-årige man som erkänt dådet har inte kunnat förklara varför – utan slumpen verkar ha avgjort. Samma natt beväpnade han sig för att döda en annan man.

Det var natten mot den 3 augusti som en man hittades svårt skadad i en trappuppgång på Täljstensvägen i Uppsala. Han fördes till sjukhus, men avled senare av sina skador.

Den åtalade 27-årige mannen greps i november av polisen. Han ska ha erkänt att han huggit mannen.

”Helt meningslöst mord”

Av vad som framkommit i förhör med den misstänkte hade han först tänkt mörda en kompis. Mannen åtalas också för förberedelse till mord och misshandel mot honom. Han har erkänt att han tagit strypgrepp på mannen – och även sedan ha beväpnat sig med en kniv och tänkt hugga ihjäl honom med den.

När kompisen inte kom ut och träffade den misstänkte gick han vidare i Eriksberg.

Han har i förhör sagt att han hört röster i huvudet. Han ska av en tillfällighet ha stött på den 35-årige mannen och då huggit honom. Mannen försökte ta sig tillbaka till lägenheten där han hälsat på sitt barn som bor med mamman till barnet.

– Musik var hans stora intresse. Han var mycket mån om barnet – och även för barnets mamma är det en stor förlust.

– Det var helt meningslöst mord, säger advokat Leif Ericksson som företräder tre av den mördade mannens barn.

Spottat polis och häktesvakt i ansiktet

27-åringen har även erkänt att han spottat en polis och en häktesvakt i ansiktet, och åtalas för förgripelse mot tjänsteman. Han ska även ha slagit samma häktesvakt och åtalas för våld mot tjänsteman.

Av stämningsansökan som lämnats in till Uppsala tingsrätt på torsdagsmorgonen framgår att 27-åringen mått mycket dåligt efter mordet och även vårdats enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Mannen genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning som visat att mannen inte anses allvarligt psykiskt störd så åklagaren kommer att yrka på ett långt fängelsestraff.

Försvaret kan trots erkännandet komma att yrka på frikännande.

Advokaten: ”Kan finnas annan gärningsman”

– Han har ju erkänt gärningen och tror att han utfört den, säger Andreas Welin som är 27-åringens försvarsadvokat men fortsätter:

– Jag är inte lika övertygad och kommer att komma in med egen bevisning i åtalet nästa veckan.

Skulle det finnas en annan gärningsman?

– Ja, det är kanske inte han som gjort det.

Varför skulle han erkänna något han inte gjort?

– För att han har trott att han gjort det.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att han inte ska ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid brottet. Hur ser du på det?

– En viss förvåning över detta. Det får vi kika på senare om vi ska begära överprövning, säger advokat Andreas Welin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.