Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Utryckning Uppsala

Åtalas för mordplaner i gängkonflikt i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt i Uppsalas kriminella värld ska ha lett till att en skytt togs in från Stockholmsområdet under våren 2020.

– De har haft långtgående planer på att i första hand mörda en viss person och sedan även andra personer, säger kammaråklagare Thomas Forsberg i Uppsala som väckt åtal.

Nu åtalas sex personer misstänkta för delaktighet i mordplaner på fem personer. Flera av de åtalade har kopplingar till det så kallade Gottsundanätverket som ställts inför rätta misstänkta för omfattande narkotikahandel.

Mordplanerna upptäcktes i analysen av krypterade chattar från appen Sky ECC  som Fransk polis kommit över och lämnat till Sverige. Sedan har polis och åklagare utrett i ett års tid. Tillslaget skedde sedan i en gryningsräd på flera platser i Uppsala.

Se video ovan från ett tillslag i Rosendal i Uppsala. 

– Utan Sky-chattarna hade vi inte kommit nånstans för de är grundbulten i utredningen, säger Thomas Forsberg, åklagare.

Enligt åklagaren har grupperingen kommit långt i mordplanerna. En då 18-årig man ska ha hållit vakt vid den påstådda huvudmåltavlans bostad med ett skarpladdat vapen.

– Man kan väl konstatera att måltavlan haft tur att det inte blivit fullbordat, säger Thomas Forsberg.

”Ingen ville utföra det själv”

– Ingen har velat utföra det själva utan har försökt få fram skyttar. Och en person åtar sig att göra det, det handlar om en Stockholmskille.

Två av de misstänkta för mordplanerna åtalas även tillsammans med andra misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Totalt handlar det om hantering av över 200 kilo narkotika och där de två misstänks ha varit styrande. Det handlar framförallt om amfetamin.

– Det är definitivt varit grossister – sammanlagt handlar det om drygt 200 kilo, säger Thomas Forsberg.

Advokaten: Han förnekar

Thomas Olsson försvarar en av de misstänkta huvudmännen.

– Han förnekar brott och skälen för det vill vi utveckla under rättegången och inte gå in på i dag, säger han.

Några personer åtalas även för att ha köpt större partier som de i sin tur sålt vidare. Totalt åtalas 13 personer i målet.

Rättegången beräknas börja den 7 februari och avslutas i mars månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.