I mannens klädskåp hittades tomma ampuller gömda, bland annat i ett par gymnastikskor. Foto: Polisen

Gömde mediciner i skorna – åtalas för 72 stölder på Ackis

Uppdaterad
Publicerad

En anställd vid Akademiska sjukhuset åtalas för att vid 72 tillfällen ha stulit starka smärtstillande mediciner. Mannen har i telefonsamtal erkänt stölderna.

Medicinen heter ketogan och är ett starkt smärtstillande preparat som även är narkotikaklassat. Mannen, som bland annat har arbetat som sjuksköterska, ska ha stulit mediciner vid 72 tillfällen mellan oktober 2017 fram till augusti 2018.

Akademiska sjukhuset upptäckte själva stölderna och gjorde då en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och en polisanmälan.

I mannens klädskåp på arbetsplatsen hittades flera tomma ampuller, bland annat i hans gymnastikskor.

För eget bruk

Han har i polisförhör erkänt stölderna och sagt att han tagit medicinen för eget bruk för att han har mått dåligt. Han förnekar att ha skulle ha sålt medicinen vidare och tycker inte att han gjort sig skyldig till grovt brott utan stöld av normalgraden.

Bland bevisen finns medicinlistor från mannens arbetsplats som vittnar om hans stora uttag av preparatet ketogan.

Den nu åtalade mannen arbetar inte längre kvar på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.