Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du Anna Siverstig berätta om övningen i Aurora 2023. Foto: Evindar Akdogan/ SVT

Stor militärövning med stridsflyg i Uppsala: ”Kommer bullra mer än vanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår försvarsmaktsövningen Aurora 2023 där bland annat armén och flygvapnet tränar på att försvara Sverige. Armékolonner kommer att synas till på Uppsalas gator och flygbuller kommer höras både dag- och nattetid.

Aurora 23 är den största nationella övningen på mer än 25 år, med omkring 26 000 deltagare. Övningen kommer att pågå l i luften, på marken och till sjöss. Upplands flygflottilj F16 är ett av flera svenska förband som deltar för att träna luftförsvaret – flygvapnet och luftvärnet – mot angrepp. Något som leds från Uppsala garnison.

– Övningen är dynamisk och exakt när flygningar kommer ske i Uppsala beror på vilka beslut flygvapenchefen tar, säger Anna Siverstig, övningsledare för luftförsvaret, som berättar att övningar även kommer att ske nattetid. Men det är framförallt i södra Sverige – och på och runt Gotland – som övningen kommer att märkas.

Övar med andra länder

Aurora 23 ordnas tillsammans med Finland, som är en integrerad del av det svenska luftförsvaret, men också med USA, Polen och Storbritannien, som är sammarbetspartners till Sverige.

Försvarsmaktsövning Aurora 23 pågår mellan 17 april till 11 maj 2023.

Mer om Uppsalas delaktighet i övningen i videon ovan.

Aurora 2023

  • För att öka Försvarsmaktens militära förmåga att möta ett väpnat angrepp i Sverige genomförs försvarsmaktsövning Aurora 23 då armén, marinen, flygvapnet och Hemvärnet övar på att försvara Sverige.
  • Övningen kommer främst ske i områden som är Försvarsmaktens egna övnings- och skjutfält, men även på privat mark.
  • Flygning med stridsflyg, helikopter, transportflyg och specialflyg sker med start och landning från fler olika baser och civila flygplatser. Däribland Uppsala, Kalmar, Trollhättan och Ronneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.