Övningen kommer synas framförallt i södra Sverige och på Gotland, men även över andra delar av landet. Foto: Försvarsmakten

Försvarsmaktens största övning på 25 år – så påverkas Kalmar och Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa vecka, den 17 april, ska Försvarsmakten genomföra en militär övning. Militär verksamhet kommer ske bland annat i området från Marhult, Älghult och ner till Kosta i Kronobergs län. I Kalmar län övar Försvarsmakten i Kalmar och Oskarshamn.

Övningen som heter Aurora 23 kommer ske till och med den 11 maj. Under perioden kommer militär verksamhet ske både på och utanför Försvarsmaktens övningsfält. Totalt kommer 26 000 personer att delta.

– Syftet med Aurora 23 är att höja Försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett väpnat angrepp mot Sverige och att tillsammans med andra kunna bidra till stabilitet i närområdet tillsammans med andra myndigheter och andra nationer, säger Jenny Ringström, kommunikatör på Försvarsmakten.

Så påverkas länen

I Kalmar län kommer helikoptertrafik åka till och från Kalmar flygplats. Flygverksamhet kommer även ske med helikoptrar och Jas 39 Gripen. Utöver flygningarna kommer det röra sig militär personal och fordon i hela Kalmar.

I Oskarshamns kommun kommer det vara ökad helikopter- och fartygstrafik till och från kommunen. I Nybro kommun kommer det ske militär verksamhet kring Målerås.

I Kronobergs län kommer det att vara stora trupprörelser med militära fordon i området kring Kosta skjutfält. Svenska och utländska förband kommer köra på vägar och i skogsterräng i området från Marhult, Älghult och ner till Kosta. Även i Åseda i Uppvidinge kommun kommer det att pågå militär verksamhet.

Boende bör vara uppmärksamma om läget

Övningen kommer synas framförallt i södra Sverige och på Gotland, men även över andra delar av landet. Enligt Försvarsmakten bör du som boende eller resande vara uppmärksam under perioden, på skyltar och anvisningar och följa trafikinformationen via radio för att hålla dig uppdaterad om läget.

KLIPP: Så här ska det låta: Överstelöjtnant Ronnie Uddén läser meddelandet som ska sändas i P4-kanalerna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

DETTA ÄR AURORA 23

• Aurora 23 är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år.

• Under tre veckor kommer alla försvarsgrenar – armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet – att öva tillsammans och med andra myndigheter, samt med militära enheter från 14 olika nationer.

• Cirka 26 000 personer kommer att delta.

• Aurora 23 påbörjas den 17 april och avslutas den 11 maj.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.