Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Hör meddelandet om mobilisering till försvarsmaktsövningen Aurora 23 – ska sändas i P4-kanalerna

Uppdaterad
Publicerad

Scenariot för vårens stora försvarsmaktsövning Aurora 23 är att Sverige angrips av en främmande krigsmakt måndagen den 24 april. På förmiddagen kommer då ett så kallat mobiliseringsmeddelande till övningen att sändas i Sveriges Radios samtliga P4-kanaler.

Enligt Försvarsmakten är det första gången någonsin som en svensk militärövning startar med ett radiosänt mobiliseringsmeddelande, och om det fyller den funktion som det är tänkt så kan det komma att användas vid framtida övningar.

– Det kommer vi att besluta efter övningen och i samråd med Sveriges Radio, säger överstelöjtnant Ronnie Uddén som är planeringsansvarig för mobiliseringsmomentet under Aurora 23.

I videoklippet här ovanför kan du höra hur meddelandet kommer att låta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Aurora 23 – största övningen någonsin

Cirka 30 000 personer kommer delta i Aurora 23 och det är den mest omfattande krigsförbandsövning (KFÖ) som genomförts. Förutom stora delar av civilsamhället och nästan hela Försvarsmakten så kommer förband från 14 nationer få en chans att öva på svensk mark.

Senast en krigsförbandsövning i den här storleksordningen hölls var 1993. Den hette Orkan och då deltog cirka 20 000 personer.

Aurora 23 påbörjas den 17 april och avslutas den 11 maj.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.