Resultatet visar hur Uppsalabornas drogvanor ser ut – i klippet får du veta mer. Foto: Pontus Stark/SVT/Linnea Palmgren/SVT Grafik

Avloppsvattnet avslöjar: Uppsalaborna drar 4 000 linor kokain på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Genom att göra dagliga mätningar vid reningsverket i Uppsala kan SVT tillsammans med UNT visa hur mycket narkotika som passerat genom Uppsalabornas kroppar och ned i avloppet. Proverna visar även vilka droger som använts mest.

Mätningen har gjorts under en veckas tid, 21-27 maj, och analyserats vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Analysen har gjorts enligt de vedertagna metoder som används av EMCDDA (Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk).

– I mätningen syns bland annat att det har skett en tydlig ökning av amfetamin. Nu uppmättes nästan dubbelt så mycket amfetamin jämfört med 2019, säger Foon Yin Lai, docent på SLU.

Nätdrogen kristall

I testet ingår dock inte alla typer av droger – till exempel har cannabis, som är Sveriges vanligaste drog, inte inkluderats då det kräver en mer omfattande analys.

Kristall ökar

Än så länge är det inte heller möjligt för SLU att analysera halterna av nätdrogen kristall i avloppsvattnet.

Men ny statistik från Rättsmedicinalverket visar att kristall allt oftare påvisas i de prover som kommer in från polisen. Detta trots att drogen inte ingår i polisens baspaket, vilket innebär att det inte prövas som standard vid brottsmisstanke.

Se mer om siffrorna från RMV i faktarutan nedan.

Granskningen Nätdrogen kristall är ett samarbete mellan SVT Nyheter Uppsala och UNT.

Rättsmedicinalverkets provtagning

Prover inkomna från polisen där man påvisat 4-CMC, 3-CMC eller 3-MMC (hela riket):

2019 – 43

2020 – 51

2021, t.o.m. 31/5 – 31

Dödsfall där 4-CMC, 3-CMC eller 3-MMC påvisats vid en rättsmedicinsk obduktion:

2019 – 2

2020 – 2

2021, t.o.m. 31/5 – 3

Notera att flera substanser kan ha påvisats i samma ärende, samt att samma individ kan förekomma i flera ärenden.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdrogen kristall

Mer i ämnet