Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam, 24, berättar han fastnade snabbt i ett svårt missbruk av den syntetiska nätdrogen 3-CMC, även kallad kristall. Foto: Johanna Sundbeck

Adam, 24, blev beroende av kristall: ”Tog över min kropp”

Uppdaterad
Publicerad

Adam blev snabbt beroende av drogen kristall som 19-åring.

Behandlingen från kommunen räddade hans liv – två år senare är han fri från missbruket.

– Många tror att de kommer att straffas om de söker hjälp, säger Adam.

Adam, som egentligen heter något annat, berättar att han aldrig trodde att han skulle bli beroende av den syntetiska nätdrogen 3-CMC, så kallad kristall.

24-åringen från Uppsala hade testat cannabis, amfetamin och andra droger innan han kom i kontakt med kristall på en studentskiva som 19-åring.

Nätdrogen kristall

Det dröjde inte länge innan bruket av kristall övergick från fest till vardag – i såväl hemmet som på jobbtoaletten.

– Det var bara ett knapptryck ifrån. Man skrev ”hej jag skulle behöva en påse”. Jag dygnade hela nätter för att sedan jobba dagen efter.

”Försökte sluta”

Beroendet eskalerade. Det skrämde Adam som också blev rädd för att åka fast och för att missbruket skulle förstöra hans liv. Han beslutade sig då för att bli ren – men det dröjde flera år innan han lyckades.

– Jag försökte först sluta på egen hand men misslyckades och sökte då hjälp hos Uppsala kommun. För mig var det räddningen, säger han.

Hör mer om hur Adam tog sig ur i sitt missbruk i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdrogen kristall

Mer i ämnet