Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Kommunpolisen Jörgen Wilestedt om den explosiva ökningen av drogen kristall. Foto: SVT

Kommunpolisen: ”Användandet av kristall har exploderat i Norduppland”

Uppdaterad
Publicerad

Precis som i resten av Sverige har användandet av drogen kristall ökat i Norduppland. Kommunpolisen Jörgen Wilestedt har märkt en explosionsartad ökning.

Drogen 3-cmc – mer känd som ”kristall” – har ökat kraftigt i Sverige. Likaså i kommunpolisen Jörgen Wilestedts bevakningsområde Heby och Tierp.

– Framför allt märks användandet hos yngre och de brukar den mest genom snortning, alltså att man andas in den genom näsan, säger Jörgen Wilestedt.

Nätdrogen kristall

Från 2021 till 2022 mer än fördubblades Tullverkets beslag av drogen. Från närmare 29 kilo till 67,4 kilo. I Sverige är drogen narkotikaklassad, men i flera andra europeiska länder är den fortfarande tillåten och marknadsförs ofta som en partydrog.

– Kristallen kommer in i samhället på flera olika sätt. Dels från utlandet, men också inrikes ifrån, säger Jörgen Wilestedt.

Hör honom berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdrogen kristall

Mer i ämnet