Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tre veckor filmade polisen de misstänkta ledarnas förehavanden. Se filmerna i klippet ovan. Foto: Polisens spaningsfilm

Polisen sprängde kristallnätverk – se spanarnas filmer

Uppdaterad
Publicerad

Beslaget hos ”Chefen”, ”Leverantören” och ”Förvararen” i Uppsala är i rekordklassen när det kommer till partydrogen kristall.

Nu riskerar nätverkets toppskikt långa fängelsestraff efter att ha fastnat på polisens spaningsfilmer.

Under måndagen inleds rättegången mot dem.

– Uppsala verkar vara en hubb för kristall, för andra droger är det tvärtom, säger åklagare Michael Ehrencrona

I slutet av november förra året slog Uppsalapolisen till mot en misstänkt narkotikaaffär utanför ett gym. Ett parti om åtta kilo kristall, på gatan värt 2,4 miljoner kronor, skulle byta händer – från Uppsalanätverket till en kurir från Stockholm.

Nätdrogen kristall

En man och en kvinna, av åklagaren kallade ”Leverantören” och ”Förvararen”, greps samma dag och har suttit frihetsberövade sedan dess.

En månad senare greps mannen som pekas ut som nätverkets ledare och under måndagen börjar rättegången i Uppsala tingsrätt mot trion som är misstänkt för grovt narkotikabrott

”Största beslagen vi har gjort”

Utöver tillslaget utanför gymmet har polisens spanare filmat trion när de påstås ha hanterat och flyttat droger.

I klippet ovan kan du se filmerna.

Totalt handlar misstankarna om drygt elva kilo kristall, två kilo amfetamin och nio kilo cannabis – narkotika med ett gatuvärde på nära fem miljoner kronor.

– Det är väldigt allvarligt, ett av de största beslagen kristall vi har gjort. Man snuddar på gränsen till synnerligen grovt narkotikabrott, säger Michael Ehrencrona.

Kristall narkotikaklassades så sent som 2019 och för två år sedan uppgav polisen att den var lite av ett Uppsalafenomen – vilket verkar fortsätta.

– Det är till Uppsala andra grupperingar i landet kommer för att få tag på kristall, säger Michael Ehrencrona.

Kan inte följa pengarna

Hur mycket pengar de misstänkta ska ha tjänat på narkotikahandeln har inte utredarna kommit fram till – inte heller var de fått narkotikan ifrån.

– Vi har inte kunnat se var betalningarna sker. Det kan ha gjorts genom kryptovaluta eller att två personer träffas i skogen med en stor väska med kontanter – vi vet inte, säger Michael Ehrencrona.

Utöver trion är fyra personer misstänkta för inblandning i narkotikahärvan. Samtliga nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdrogen kristall

Mer i ämnet