Vi har varit i kontakt med några av de inblandade – hör deras egna ord i klippet. Foto: Pontus Stark/SVT/Linnea Palmgren/SVT Grafik

Kartläggning visar: Det här är köparna av kristall

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har två stora kristallhärvor i Uppsala lett till åtal. Totalt 65 personer misstänks för en rad olika brott. SVT har kartlagt de inblandade personerna.

Både män och kvinnor

Kartläggningen visar att 17 procent av de misstänkta är kvinnor och 83 procent är män. Medelåldern är 27 år och 57 procent av de åtalade är tidigare ostraffade.

40 av 65 personer bor i Uppsala kommun. Övriga är bosatta i bland annat Björklinge, Östervåla, Järlåsa och Storvreta. Tre av de 65 åtalade är inte svenska medborgare. Endast sju av 65 personer har barn.

Uppgifter från Skatteverket visar att de inblandade personerna har mycket varierande ekonomi. Medianvärdet av de åtalades taxerade inkomst 2020 är cirka 297 000 kronor. Sju av dem hade en årsinkomst över rikssnittet.

Stora kristallhärvan – 58 misstänkta

I mars åtalades 58 personer efter en jätteutredning där man hittat narkotika, skjutvapen och sprängladdningar i en lägenhet i Fålhagen. Sprängmedlet misstänks ha varit avsett för attentat mot polisen.

Här är några av de åtalade personerna:

  • En 29-årig Uppsalabo ska ha haft en styrande roll i narkotikaaffärerna och hanteringen av sprängmedlen. Han åtalas dessutom för grovt bedrägeri då han påstås ha lurat en person på 190 000 kronor för falska lyxklockor. Mannen har tidigare avtjänat ett flera år långt fängelsestraff för att ha skottskadat en person 2013.
  • En 27-årig kvinna åtalas för att vid flera tillfällen ha överlåtit kristall till olika köpare. Totalt har kvinnan, tillsammans med en annan person, sålt omkring 600 gram kristall och fått över 200 000 kronor swishat till sig från 94 olika personer.
  • En 26-årig tidigare ostraffad kvinna från Mora står åtalad för att flera gånger ha förvärvat kristall. Hon ska även ha förmedlat kontakter mellan säljare och köpare.
  • En 28-årig landslagsprofil. Misstänkt för narkotikabrott, ringa narkotikabrott och rattfylleri. I mars meddelade profilens klubb att han tar en paus på obestämd tid.

Samtliga av dessa personer förnekar brott.

Åtalet i maj – de flesta tidigare ostraffade

Den 18 maj väcktes ytterligare ett kristallåtal, där sju personer varit inblandade varav fyra män och tre kvinnor. Fyra av de sju personerna är tidigare ostraffade. Fem av sju bor i Uppsala, de andra två kommer från Östervåla och Gävle.

En av de misstänkta har sagt i förhör att: ”Man går bara ut på krogen så finns det där. Vi lever i en generation där det bara flödar in”.

  • En 31-årig tidigare ostraffad man står åtalad för grovt narkotikabrott. Han ska ha hanterat en ”särskilt stor mängd narkotika”. Det rör sig bland annat om 1 483 gram 3-MMC. Mannen förnekar grovt narkotikabrott, men erkänner innehav av narkotika.
  • Även en 30-åriga man från Östervåla åtalas med samma rubricering. Han har förvärvat omkring 8 kg 3-MMC i syfte att sälja vidare, enligt utredningen. Mannen har tidigare erkänt, men sedan ändrat sin inställning under rättegången. Han erkänner innehav men menar att han inte känt till narkotikaklassningen.
  • En 32-årig man ska med hjälp av flera andra ha hanterat narkotika i form av 99,5 gram 3-CMC som inte var avsedd för eget bruk. Det gjordes i januari i år. Mannen förnekar brott.
  • En 27-årig kvinna ska ha transporterat 3-CMC från Uppsala till Gävle. Hon har dessutom innehaft 39 tabletter innehållande klonazepam samt rester av 4-CMC och kokain. Kvinnan förnekar gärningarna.
  • Två unga kvinnor, 26 och 27 år gamla, åtalas för ringa narkotikabrott. De har tillsammans köpt omkring 2 gram 3-CMC i närheten av Fyrishov i Uppsala. Båda två är sedan tidigare ostraffade och erkänner brott.
  • Ytterligare en ostraffad man, 25 år gammal, har vid flera tillfällen medverkat i hanteringen av narkotikan. Han nekar till brott.

Fotnot: Tre av de åtalade är inte svenska medborgare, och det saknas därför uppgifter om inkomster och familjeförhållanden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Stark/SVT/Linnea Palmgren/SVT Grafik

Samarbete mellan redaktioner

Granskningen Nätdrogen kristall är ett samarbete mellan SVT Nyheter Uppsala och UNT.

Här kan du få stöd och hjälp

• Ring alltid 112 i akuta lägen

• Droghjälpen

020-91 91 91 (måndagar & torsdagar 09.00-16.00)

https://droghjalpen.se/

• Föräldralinjen

020-85 20 00 (10.00-15.00)

• Jourhavande medmänniska

08-702 16 80 (21.00-06.00)

• Vårdguiden – 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdrogen kristall

Mer i ämnet