Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ATG och Jordbruksverkets svar: Kände inte till att tillståndet dragits in. OBS: Genrebild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ridskolan fick miljonstöd trots allvarliga brister: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

En gård i Enköpings kommun har bedrivit ridverksamhet utan tillstånd i flera år. Samtidigt har verksamheten hyllats för sitt arbete med ungdomar och fått hundratusentals kronor i bidrag från både Jordbruksverket och ATG.

– I efterhand är det naturligtvis inte alls bra, säger Mia Lundqvist, verksamhetsledare på Leader Mälardalen som valt att stötta verksamheten.

I november 2018 återkallades gårdens tillstånd för hästverksamhet efter att Länsstyrelsen i Uppsala län hittat allvarligt misskötta djur. Men trots det har ridskolan fortsatt som vanligt.

Enligt dokument som SVT Uppsala tagit del av beviljades gården, bara några veckor efter att tillståndet dragits in, 1,3 miljoner i projektstöd ”för att etablera en mötesplats för unga”.

Missade bakgrunden

Projektet valdes ut av Leader Mälardalen och Jordbruksverket. De uppger att de då inte kände till att verksamheten saknade tillstånd, eftersom de inte fokuserat på själva djurhållningen i projektet.

Länsstyrelsen har i flera år försökt få den här personen att lägga ned sin hästverksamhet. Samtidigt finansieras den av er. Det blir att två myndigheter motarbetar varandra?

– Vi har inte en skyldighet att kontrollera med alla andra myndigheter vad de tycker om vår stödmottagare, säger Petra Jarlros, enhetschef för lokalt ledd utveckling på Jordbruksverket.

Totalt 1,16 miljoner betalades ut, enligt Leader Mälardalen, som uppger att pengarna kom från EU, svenska staten och de åtta kommunerna i Leaderområdet.

Mia Lundqvist, verksamhetsledare på Leader Mälardalen, skriver i ett mejl till SVT att man besökte gården under våren 2018:

”Vid det tillfället såg vi inga tecken på att djur for illa, men uppenbarligen har det förekommit [...] Med facit i hand borde Leader Mälardalen absolut ha kontrollerat tillstånd. Detta är också något vi nu infört i vår egen handläggning.”

”Föräldrar har inte haft åsikter”

Verksamhetsledaren på gården säger att hon känt sig dömd på förhand av länsstyrelsen och att flera problem med djuren åtgärdats. Hon ser inga problem med bidraget, eftersom det gick till ett ungdomsprojekt som inte hade med ridskolan att göra.

– Det var för en ungdomsgård för barn och unga med psykiskt ohälsa.

Men när det finns problem med djurhållningen, att då få bidrag för en verksamhet där djuren också är i fokus?

– Men det är ingen av föräldrarna som har haft några åsikter. Den enda som har åsikter är Länsstyrelsen.

I gårdens ansökan om bidraget uppgav man dock själva att man behövde anställa en ungdomsledare som skulle genomföra ponnyridning och djurkurser.

Hyllades av travbolaget

I februari 2020 vann ridskolan också 100 000 kronor från travbolaget ATG, som hyllade dess arbete.

– De hade ett väldigt fint projekt om psykisk ohälsa för ungdomar. När vi besökte gården såg vi absolut inget problem med hästarnas välmående, säger Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG.

Men gården hade fortfarande inget tillstånd för hästverksamhet, och när det kom till ATG:s kännedom ändrade bolaget sina rutiner.

– Det är helt orimligt att bedriva verksamhet utan tillstånd. Helt ärligt tittade vi inte på det tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.