Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läraren Daniella Karlberg tycker hon har fått världens bästa julklapp av sin chef, hör henne berätta i klippet. Foto: SVT/Erik LeijonhufvudVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lärarna avstår julklapp – skickar hjälpsändning till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

De skickar hellre vidare julklappar till Ukraina än tar emot dem själva. Så resonerar personalen på Nannaskolan i Uppsala.

– Det här är personalvård, säger Henrik Ljungblom, rektor på Nannaskolan.

Man kan tro att det är julklappsutdelning, för det rivs och slits i paket i Nannaskolans matsal. Men i själva verket är det ompaketering som pågår. Det plockas ur paket med ris, socker, salt, olja, toalettpapper med mera. Och i flyttlådor packas samma varor ner tillsammans med varma kläder och annat som personalen bidrar med hemifrån.

– Bästa julklappen, säger läraren Daniella Karlberg och viker ihop en varm overall som hamnar överst i hennes flyttlåda.

Rektors idé

Rektor Henrik Ljungblom är starkt engagerad i situationen i Ukraina. När han lade fram idén att julklapparna till personalen i stället skulle bli en hjälpsändning till befolkningen i det ryskattackerade landet, var kollegorna med på noterna.

– Jag har inte träffat någon som inte är berörd av kriget och jag blev glad att vi kunde göra så här i år, säger Henrik Ljungblom.

Klippet: Kolla in när personalen packar julpaketen till Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet