Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Jennie Claesson (L) sätter ned foten i spårvägsfrågan. Igen. Foto: SVT

Därför blir det spårväg i Uppsala – Liberalerna svänger

Uppdaterad
Publicerad

Efter att liberalerna återigen svängt i frågan finns nu en majoritet för spårväg i Uppsala kommunfullmäktige.

– Liberalerna har inte ändrat sig. Vi står fast vid att vi sa ja till spårväg och fyrspårsavtalet innan valet, säger kommunalråd Jennie Claesson (L).

Hela projektet har legat i stiltje sedan valet på grund av politisk oenighet, men nu är det alltså grönt ljus att gå vidare.

Flera turer om fyrspårsavtalet

Efter valet var liberalerna ett av de partier som försökte få till ett maktskifte i Uppsala kommun, tillsammans med den borgerliga alliansen. Eftersom resten av alliansen var emot det så kallade fyrspårsavtalet, backade även liberalerna på den punkten. Nu menar dock kommunalrådet Jennie Claesson (L) att läget har ändrats.

– Vi förhandlade bort spårvägen för att vi skulle fortsätta att utreda. Nu har det kommit nya prognoser från regionen. Så även om vi hade backat hade vi alla i alliansen fått ändra ståndpunkt, säger hon.

Fyrspårsavtalet är ett avtal mellan kommunerna i Uppsala och Knivsta, region Uppsala och staten.

Det går ut på att ytterligare två tågspår mellan Uppsala och Stockholm ska byggas, att en spårväg byggs i Uppsala, att nya stationer i Bergsbrunna och Alsike byggs samt att kommunerna möjliggör för mer bostadsbyggande. För Uppsalas del handlar det om bostäder i södra och sydöstra staden.

Källa: Uppsala.se och Knivsta.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.