Backade på 80-åring med traktor – friades av tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den man som backade på en 80-årig kvinna frias av Uppsala tingsrätt för vållande till annans död. Det efter att kvinnan avled efter sina skador i koppling till olyckan i mars 2017.

Händelsen inträffade i mars i år på Gottsunda centrums parkering. En 80-årig kvinnan blev påbackad av en snöröjningstraktor och avled senare av sina skador.

Mannen som körde traktorn åtalades för vållande till annans död, men tingsrätten väljer nu att fria mannen.

Traktorn hade problem

Enligt domen framgår det att flera funktioner på traktorn var ur funktion eller defekta; så som backvarnare och backspeglar. Det framgår också att mannen vid flera tillfällen påtalat detta för sin arbetsgivare, samtidigt som mannen har en lång erfarenhet av traktorkörning.

Mannen uppgav själv också under rättegången att han framfört snöröjaren på ett varsamt och försiktigt sätt, vilket får medhåll av vittnen som rätten kallat.

Tingsrätten gör därmed bedömningen att ansvaret inte ligger på mannen utan snarare på arbetsledningen, som enligt rätten vetat om problemet med den aktuella traktorn.

Rätten tyckte olika

Rätten var dock skiljaktig, då rådmannen och en nämndeman ville att mannen skulle dömas snarare än frias. Enligt dem råder det inga tvivel på att traktorn dragits med problem, men menar att den nu friade mannen borde ha tagit mer hänsyn till detta samt varit mer försiktig i sitt framförande av fordonet.

Domen går att överklaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.