Linda och Peter Björklund i Bålsta har gjort sig av med ena bilen och testar att använda en lådcykel istället. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Bålstafamilj gör alla resor under milen utan bilen

Publicerad

Att ersätta kortare bilresor med cykel är något som familjen Björklund i Bålsta tyckte lät lockande.

– Vi är relativt medvetna, vill försöka göra det som är bra för framtiden och för klimatet, säger Linda Björklund.

Sedan en dryg månad tillbaka deltar familjen Björklund från Bålsta i ett projekt som går under namnet Utan bilen dealen. Det går ut på att alla resor som är under milen ska göras med cykel istället för bil. Genom projektet får de låna elcyklar.

– Jag tycker det går bra. Det enda är ju när man ska slänga stora grejer på tippen eller köpa virke till altanen, säger Peter Björklund.

Hade ni cyklat om det inte hade varit elcyklar?

– Jag hade inte cyklat lika ofta, säger Linda Björklund som också har tagit elcykeln till jobbet som ligger två och en halv mil bort.

Begränsad kapacitet

Men någon cykelsemester blir inte aktuell. Peter Björklund konstaterar att räckvidden på batteriet har sina begränsningar, särskilt för lådcykeln.

– Jag tror inte det räcker så långt, kanske max två mil.

Sammanlagt deltar 20 familjer i projektet som drivs av Energirådgivningen i Stockholmsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.