Det lilla samhället Bålsta chockades svårt när flickan mördades i juli. Foto: Christine Olsson/TT

Bålstapappan är inte psykiskt störd

Uppdaterad
Publicerad

Den 47-åriga pappan som misstänks han knivmördat sin nioåriga dotter i Bålsta bedöms inte vara allvarligt psykiskt störd. Men han ska ha begått de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

I dag kom svaret på den rättspsykiatriska undersökning som den pappa som misstänks ha mördat sin nioåriga dotter i somras har genomgått. Resultatet visar att han inte lider av en allvarlig psykisk störning men att han vid tillfället då gärningarna inträffade var under påverkan av en allvarlig psykisk störning. I och med det finns det inte medicinska förutsättningar för att han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Knivskurna

Mordet inträffade i juli i år. Då blev en kvinna och hennes dotter knivskurna. Flickan avled senare av skadorna. Den 47-årige pappan greps på plats.

Knivmordet i Bålsta

Förnekat brott

Under rättegången sade pappan att han hört röster i sitt huvud som uppmanade honom att döda sin dotter. Men han har förnekat brott och han har sagt sig sakna minnesbilder från händelsen och menar att han på grund av psykisk sjukdom saknat uppsåt till gärningarna.

Sökte hjälp

Dagen som dådet inträffade sökte den misstänkte 47-åringen psykiatrisk vård men skickades hem samma dag eftersom läget inte bedömdes vara akut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmordet i Bålsta

Mer i ämnet