Foto: SVT

Bålstapappan döms i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt har beslutat att fastställa tingsrättens dom mot den 47-åriga pappa som högg ihjäl sin 9-åriga dotter i Bålsta under sommaren 2015.

Svea hovrätt dömer mannen till rättpsykiatrisk vård för mord. Hovrätten fastställer därmed tingsrättens dom.

Händelsen skedde under sommaren 2015, då den 47-åriga pappan knivmördade sin dotter i deras hem i Bålsta. Också andre delar av mannens familj tog både fysisk och psykisk skada av händelsen.

Knivmordet i Bålsta

Under tingsrättens förhandling uppgav mannen att han inte haft några minnesbilder av händelsen, då han under tiden varit påverkad av medicin mot psykisk ohälsa. En förhandliing som hölls i Uppsala tingsrätt.

Röster

Mannens försvarare har under båda processerna yrkat på att åtalets skulle ogillas, då mannen enligt honom inte haft något uppsåt att döda dottern. Handlingen ska alltså ha varit direkt kopplad till hans psykiska tillstånd – och mannen ska vid tillfället för dådet inte insett konsekvenserna av sitt handlande. Bland annat har mannen berättat att han hört röster vid tillfället, som uppmanat honom att ta dotterns liv. I andra hand yrkade försvaret på att mannens skulle få rättpsykiatrisk vård, utan särskild utskrivningsprövning – som blev tingsrättens dom.

Allvarlig psykisk störning

Den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts på mannen kom fram till att han led av en mycket allvarlig psykisk störning vid dådets genomförande, likväl som vid tiden för undersökningen. En slutsats som drogs av Socialstyrelsens rättsliga råd.

Tingsrättens dom, en dom som hovrätten nu fastställt, blev att mannen skulle på grund av sitt tillstånd dömas till vård – istället för fängelse Mannen döms också för misshandel, grovmisshandel och försök till misshandel. Mannen tilldöms bortsett ifrån vård också till skadestånd. Mannen ska också fram till att domen vunnit laga kraft vara fortsatt häktad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmordet i Bålsta

Mer i ämnet