Det lilla samhället Bålsta chockades svårt när flickan mördades i juli. Foto: Christine Olsson/TT

Bålstapappan döms för uppmärksammade mordet på dottern

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen kom domen mot den 47-årige pappan som knivhögg ihjäl sin dotter i Bålsta. Han döms till rättspykiatrisk vård. Det meddelade Uppsala tingsrätt på måndagseftermiddagen.

Händelserna skakade Bålsta. Mitt i sommaren mördades en nioårig flicka, och hennes pappa var den misstänkte. Idag dömdes den 47-årige pappan för mordet. Mannen döms som väntat till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, efter att Socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till att mannen lidit av psykisk sjukdom, både vid tiden för mordet och just nu.

I domen skriver tingsrätten att huvudfrågan i målet varit huruvida pappan haft något uppsåt att döda eller inte. Tingsrätten motiverar den fällande domen med att det inte varit fråga om något reflexmässigt agerande.

”Han förstod vad han gjorde”

I domen står bland annat att våldet mot dottern ”pågått under en icke obetydlig tid. Inget har framkommit som tyder på annat än att pappan har varit medveten om sitt handlande på sätt som krävs för ansvar.”

Därmed får åklagaren Liselott Herschend precis som hon yrkade på under rättegången.

– Man kan ha en allvarlig psykisk störning och ändå ha uppsåt att begå brott. Jag menar att han förstod vad han gjorde den dagen när han hade ihjäl sin dotter, säger Liselott Herschend.

”Inte hans avsikt att döda”

Försvararen Thomas Martinsson framförde i sin plädering i rätten att hans klient, pappan, inte skulle dömas för mord, eftersom han menar att han inte begått gärningen med uppsåt.

– Jag drar slutsatser av utredningen att han inte haft uppsåt att döda henne. Han utförde gärningar som ledde till att hon avled, men det var inte hans reella avsikt.

47-åringen ska även betala ett skadestånd på 100.000 kronor till flickans mamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivmordet i Bålsta

Mer i ämnet