Peter Witzgall är professor vid Institutionen för växtskyddsbiologi på SLU i Alnarp. Han har specialiserat sig på bananflugan, eller Drosophila melanogaster, som artnamnet är.
Han har reagerat på att bananflugorna är många, men också ovanligt tidiga i år.
– Både den vanliga banaflugan och artvarianten Suzuki brukar komma senare på året. Jag blev väldigt överraskad över att de dykt upp innan äppelskörden. Det är ett antagande, men det är troligen temperaturrelaterat, säger Peter Witzgall.
Bananflugan brukar vara en vanlig våldgäst i kök och andra platser där vi förvarar frukt och grönsaker. Peter Witzgall poängterar att bananflugan inte är ett skadedjur, utan dyker upp när exempelvis frukt börjat mogna över och jäst.
– Flugorna gör ingen skada, det är inte som mygg som sticker oss, eller annat som fördärvar livsmedel. Det finns teorier om att det var genom bananflugorna som vi fick öljästen för många tusen år sedan. De attraheras inte av frukten utan av jästen. Det är därför du kan se dem om du bakar bröd, eller har vin och öl stående ute, säger Peter Witzgall.
Men att det på sina håll kan bli riktigt många flugor i år tror han har att göra med den långa sommarens torka och höga temperaturer.
Hur ska man göra för att undvika bananflugorna?
– Vi lever i sällskap med dem och de är ofarliga som sagt. Men, om man är noggrann med att avlägsna övermogen frukt från lägenheten eller huset så uppstår inte problemet.