Sammantaget har länets alla åtta kommuner 29 kommunala bolag. Flest har Uppsala med sina 14. Och i en granskning som SVT Nyheter Uppsala har gjort framkommer det att de kommunala bolagen till största del styrs av manliga vd:ar.
– Siffrorna visar att bolagen vid rekrytering har en väldigt snäv könskodning. Det är en viss liten kategori som anses lämplig, omedvetet eller medvetet, till uppgiften. Detta måste man vidga och fundera på om andra besitter andra kompetenser eller har andra egenskaper som kan vara bra för företaget, säger Annelie Häyrén, genusforskare på Uppsala Universitet.
Av sammanlagt 29 vd:ar eller vice-vd:ar i de kommunala bolagen är det 22 som är män och bara sju som är kvinnor.
”Ledarskap är manligt kodat”
– Makt och ledaregenskaper är manligt kodade. Och i och med det rekryterar man också på det sättet, säger Annelie Häyrén.
Samtliga kvinnor hittas i Uppsala och Enköping, men fram till för bara någon månad sen kvalade också Enköping in på listan av mansdominans, då en kvinnlig vd tillträdde det kommunala hyresfastighetsbolaget nu i juni. Men ett kriterie var det inte.
– Man eller kvinna var inte relevant. Vi valde den person som var bäst helt enkelt. Däremot är jag glad att det blev en kvinna, då branschen är väldigt mansdominerad, säger Jessika Roswall (M), som är vice ordförande i AB Enköpings Hyresbostäders styrelse.
Ekonomiska incitament
Men utöver rättvisa menar Annlie Häyrén att det finns ekonomiska incitament för jämställdhet.
– Flera studier visar att jämställdhet ger bättre produktivitet, bättre välmående hos de anställda och bättre ekonomiska resultat, säger Annelie Häyrén.
Antal VD:ar och/eller vice VD:ar
Uppsala
14 bolag
9 män
6 kvinnor
Tierp
2 bolag
1 män
0 kvinna
Enköping
3 bolag
2 män
1 kvinna
Östhammar
2 bolag
2 män
0 kvinnor
Knivsta
3 bolag
3 män
0 kvinnor
Håbo
2 bolag
2 män
0 kvinna
Heby
2 bolag
2 män
0 kvinnor
Älvkarleby
1 bolag
1 man
0 kvinnor