Barnombudet Lisa Skiöld hoppas på en förändring i föräldrars beteende. Foto: SVT/TT

Barnombudet: ”Inte ofta barn gynnas av att finnas på Facebook”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen har kastat ljus på föräldrars beteende på sociala medier, och huruvida det kommer att bli olagligt att dela bilder på sitt barn i sociala medier utan barnets samtycke, vilket det på sikt kan bli.
– Förhoppningsvis kommer det ske en förändring i de vuxnas beteende utan att det ska behöva gå till domstol, säger barnombudet Lisa Skiöld.

Den 1 januari 2020 blir FN:s barnkonvention svensk lag. Lagen stärker barnets rätt till ett eget privatliv, och har väckt debatt kring föräldrars beteende i sociala medier.

Hur lagen kommer att implementeras är ännu inte fastställt utan utreds fortfarande, men barnkonventionen i sig kommer inte att innebära att det blir olagligt att posta bilder på sina barn utan att ha fått deras samtycke. Däremot kommer andra svenska lagar att behöva prövas mot barnkonventionen, vilket på sikt kan leda till nya lagar som påverkar vad föräldrar på lägga ut på nätet.

– Det står i barnkonventionen att föräldrar och staten alltid ska se till barnets bästa, och utifrån det perspektivet kan man tänka sig att det är ganska få tillfällen som gynnar barnet att jag lägger upp en bild på Facebook där jag har flera hundra vänner och bekanta, säger Lisa Skiöld, barnombud i föreningen Barnombudet i Uppsala län.

Mamma i Kenya fälldes

Begreppet ”sharenting” har diskuterats flitigt under sommaren efter att skådespelaren Gwyneth Paltrow delade en bild på sin dotter utan hennes medgivande. Det finns även ett fall Kenya där en mamma dömts för att ha brutit mot lagen, säger Lisa Skiöld.

– Det blev en fällande dom efter att mamman delat bilder på sina barn på Facebook där man lutade sig mot barnkonventionen. Det är möjligt att det kan tolkas så i framtiden även i Sverige.

”Lägger upp bilder för vår egen skull”

Karin ”Kajjan” Andersson.

Journalisten, kroppsaktivisten och författaren Karin ”Kajjan” Andersson från Uppsala är en av många föräldrar som publicerar bilder på sina barn i  sociala medier.

– Jag frågar alltid mina barn om jag får ta kort och lägga ut. När det kommer till sharenting så handlar det om att vi lägger upp bilder för vår egen skull. Det är våra plattformar där vi vill visa upp våra liv, och då våra barns liv. Där måste vi göra en avvägning med ”vad är för mig” och ”vad är för mina barn”, säger Karin ”Kajjan” Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer