Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör hur småbarnsföräldrar i Uppsala gör för att ha råd med barnmat. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Småbarnspappan Daniel: ”Slår hårt – så nu lagar vi egen barnmat”

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna skjuter i höjden och det är nu framför allt barnmat i form av burkmat, klämmisar och välling som blir allt dyrare. Under februari nåddes den rekordstora ökningen 10,8 procent.

– Hade jag vetat att det skulle bli såhär dyrt att köpa barnmat och blöjor hade jag lagt undan mer pengar innan vi skaffade barn, säger Daniel Blom, pappa till dottern Lone.

Under februari ökade matpriserna i genomsnitt med 2,5 procent jämfört med januari. En rekordstor ökning enligt den oberoende sajten Matpriskollen, men som i jämförelse med välling (11,7 procents ökning), klämmisar (5,5 procents ökning) och barnmatsburkar (9,3 procents ökning) framstår som relativt liten.

”Känns fräckt”

För småbarnsföräldrar i Uppsala slår prisökningarna hårt. Flera föräldrar som SVT pratat med berättar att de helt eller delvis numera utesluter att köpa barnmat, helt enkelt för att det är för dyrt.

Ekonomisk kris i Uppsala län

– Det känns fräckt att man gör sådana prisökningar som slår hårt inte minst mot ensamstående föräldrar för det är dyrt både att köpa barnmat – och laga egen, säger Anna Unnderstedt, förälder.

Avstår blöjor

Även tvåbarnsmamman Behar Mehrabi berättar att hon tvingats förändra sina köpvanor.

– Vi fick sluta med blöjor tidigare än man annars vill, bara för att få pengarna att räcka till, säger hon.

I klippet: Hör hur småbarnsföräldrar i Uppsala gör för att ha råd med barnmat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet