På abortmottagningen vid Ackis känner man igen problemet med oönskade graviditeter. Foto: Pontus Lundahl / TT

Barnmorska om p-appen: ”Kvinnor gör abort varje vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskan Ann-Sofi Kullman Östlund på abortmottagningen vid Akademiska sjukhuset, är kritisk till användandet av preventivmedelsappen Natural Cycles. Varje vecka bokar kvinnor tid för abort efter att de blivit oönskat gravida.

Preventivmedelsappen Natural Cycles har anmälts till Läkemedelsverket i Uppsala efter att flera kvinnor i bland annat Stockholm, blivit med barn trots att de försökt undvika graviditet.

På abortmottagningen vid Akademiska sjukhuset arbetar sedan länge barnmorskan Ann-Sofie Kullman Östlund, som varje vecka möter flera kvinnor som gör abort efter att de använt sig av appen.

Stoppades för två år sedan

– Den här veckan har jag samtalat med flera kvinnor som vill boka tid för abort efter att de blivit gravida, under användandet av appen, säger hon.

Appen har nu anmälts till Läkemedelsverket som kommer starta en utredning. Så tidigt som 2015 stoppades den tillfälligt eftersom den då inte levde upp till kraven.

– Den hade avsedd användning som fertilitetsmonitor, men företaget marknadsförde det som ett preventivmedel, säger Linda Arebo, gruppchef vid medicintekniska avdelningen på Läkemedelsverket.

”Inte säkert”

Ett år senare så godkändes den av EU:s regelverk och har sedan dess blivit allt mer populär. Företaget själva marknadsför det som ett säkert preventivmedel om det används ”perfekt” och att det är utan biverkningar. Men det biter inte på barnmorskan Ann-Sofie.

– Jag tror inte några barnmorskor eller gynekologer rekommenderar det här alls. Det är inget riktigt säkert preventivmedel, absolut inte.

I ett skriftligt svar till SVT svarar Natural Cycles att 7% kan räkna med att bli gravida trots användning av appen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Uppsala
Mer Nyheter