Foto: svt

Barnombudsmannen: ”Det här är olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Barnombudsmannen i Uppsala, Lisa Skiöld, menar att Gällivare kommun bryter mot lagen. Kommunen har enligt uppgifter till SVT inte informerat alla barnen om att de ska flyttas och barnen själva har inte fått tycka till.

– Man ska alltid, i första hand se till barnens bästa, säger Lisa Skiöld, barnombudsman och verksamhetschef på den ideella föreningen Barnombudsmannen i Uppsala.

Måste lyssna på barnen

Hon tycker att hanteringen av barnen är under all kritik.

–Det som framförallt är viktigast är ju att man inte har pratat med barnen. Socialtjänsten har inte gjort någon riktig utredning där de har frågat vad som är viktigt för dem, säger hon.

I Socialtjänstlagen framgår det att det utifrån ett etiskt perspektiv är självklart att barnet måste involveras i beslutet om anvisning och påföljande flytt. Det är viktigt att önskningar tas på allvar och barnet får aldrig pressas att acceptera en lösning.

– Gällivare har inte heller kommunicerat och fått okej från barnens gode män som också är företrädande i det här fallet, säger Lisa.

Men enligt socialnämndens ordförande i Gällivare så har allt fungerat i linje med regelverk och informationen har gått ut till alla berörda.

– Jag kan ju inte svara för varje individs ärende men så ska ha skett. Vi hoppas ju också att de som tagit emot pojkarna har förklarat allt för dem, säger Katinka Sundqvist Apelqvist (V), ordförande i socialnämden i Gällivare.

Hon menar då att det varit meningen att familjehemmen ska informera barnen om att dessa hem endast är tillfälliga tills dess att kommunerna hittat permanenta platser.

Andra möjligheter finns

Men enligt barnombudsmannen så finns det möjligheter att skriva över barnen på den kommun där det tillfälliga boendet finns. Men hon anser inte att Gällivare övervägt det som ett alternativ.

– Det är en möjlighet som de inte verkar ha velat undersöka ens, säger Lisa Skiöld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.