Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Skiöld berättar varför barnen påverkas så mycket av föräldrar som dricker under julen. Foto: SVT/Antonios AntoniadisVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barnombudsmannen vädjar om en nykter jul: ”Stark otrygghet”

Uppdaterad
Publicerad

Julen ska vara barnens högtid, men det blir inte alltid så. I familjer där det finns missbruksproblem kan helgerna bli mycket jobbiga. För barnen kan det skapa trauma som tar många år att läka.

– Det blir inte en särskilt rolig jul för barnen i familjer där tomten är berusad, säger Lisa Skiöld verksamhetschef på barnombudet i Uppsala län.

Vart femte barn i Sverige har eller har haft minst en förälder med alkoholproblem under sin uppväxt. Det visar en ny rapport från Barnens rätt i samhället, Bris, som kartlagt hur barnens livssituation påverkas av att leva med vuxna med alkoholproblem. På Barnombudsmannen i Uppsala arbetar man med just denna typ av problem.

– Barn behöver vuxna som ger trygghet och närvaro, har man alkoholproblem försvinner allt det. I många fall barnen kan läka, men då behövs det samtalsvård och terapi, säger Lisa Skiöld.

Misstag att ta till alkohol

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De höga förväntningarna inför julen är en av orsakerna till att föräldrar dricker, säger Tobias Eriksson, överläkare. Foto: SVT/Antonios Antoniadis

På Akademiska sjukhuset i Uppsala arbetar chefsläkare Tobias Eriksson och han berättar varför just julen blir en extra svår tid.

– För föräldrarna finns det stora förväntningar på julen som skapar press och stress. Ibland gör man det stora misstaget att varva ner med alkohol, men det enda barnen vill är att ha en nykter och trygg miljö, säger Tobias Eriksson.

Alkohollinjen: Här kan du få stöd om du funderar på dina drogvanor eller är orolig för någon annan. Ring 020-91 91 91.

Anonyma Narkomaner (NA): Här kan du få stöd om du har problem med droger, eller är orolig för någon i din närhet som har det. Ring 0771-13 80 00.

Bris: Här kan du få stöd och prata om vad som helst. Ring 116 111.

Trygga Barnen: Här kan du få stöd om någon i din familj eller närhet har problem med alkohol eller droger. Ring 070-47 77 910.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer